Samospráva bude v tomto roku pokračovať v rekonštrukcii centra mesta

30.03.2010 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 30. marca (TASR) - Samospráva sa v tomto roku pripravuje na ďalšiu fázu projektu rekonštrukcie centrálnej mestskej zóny.
Druhá etapa výstavby v predpokladanom náklade viac ako 2,42 milióna eur sa začne realizovať v máji po tom, ako sa ukončí stavba prvého realizačného úseku, ktorá sa začala v júli 2009.
Prvá etapa výstavby je pomenovaná ako Realizačný úsek Sever a tiahne sa od baziliky minor, rímskokatolíckeho kostola Narodenia Panny Márie po novovybudovanú okružnú križovatku pred bývalým hotelom Rozkvet. Mesto na realizáciu stavby vyčlenilo zo svojho rozpočtu prostriedky v hodnote viac ako 991.000 eur, na výstavbe križovatky sa podieľal Prešovský samosprávny kraj sumou takmer 165.000 eur. Okrem nej sa v tejto lokalite zrealizovala výstavba viac ako 5O parkovacích miest. Po úprave všetkých povrchov spevnených plôch bude verejné priestranstvo v blízkej budúcnosti doplnené aj o lavičky, odpadkové koše, fontánky s pitnou vodou, vysadenú zeleň a nové trávnaté koberce.
V rámci druhej etapy výstavby s názvom Realizačný úsek Stred sa pristúpi k úprave všetkých povrchov spevnených plôch. Vybuduje sa cyklistický chodník, vykonajú sa sadové úpravy, nainštaluje sa verejné osvetlenie a položí sa nová dlažba. Križovatka pri obchodnom dome COOP Jednota sa zmení na okružnú. "Umožní to nielen upokojenie dopravy, ale zvýši sa aj plynulosť dopravného prúdu, zníži sa rýchlosť vozidiel, čím sa zároveň zvýši bezpečnosť dopravy, no najmä chodcov, " priblížila vedúca odboru výstavby, životného prostredia a dopravy Mestského úradu vo Vranove Vlasta Štefániková.
Na druhú etapu stavebného projektu získala miestna samospráva nenávratný finančný príspevok z fondov Európskej únie v hodnote viac ako 1,6 milióna eur, z vlastného rozpočtu použije asi 800.000 eur. Súčasťou obnoveného centra bude aj fontána kruhového tvaru s umeleckou plastikou, novovybudované pódium a osvetlený erb mesta. V dôsledku prekrytia blízkeho potoka sa plocha centrálnej zóny celkovo rozšíri. Sadová výstavba a umiestnenie novej dlažby sa dotkne aj priestoru na náprotivnej strane miestnej komunikácie. V tejto lokalite sa pristúpi aj k výstavbe troch predajných stánkov. Počas februárového zasadnutia Mestského zastupiteľstva vranovskí poslanci rozhodli, že ich budú môcť vybudovať vybraní záujemcovia, pričom nesmie ísť o kaviarne, reštaurácie, stávkové kancelárie či prevádzky zamerané na hazardné hry.
Realizácia tretej etapy rekonštrukcie centra mesta je naplánovaná na rok 2011.
 

Vyberte región